miercuri, 10 decembrie 2014

Istoria numerelor


Ce sunt cifrele şi numerele romane (numeralele romane)?

Cifrele şi numerele romane sunt simboluri grafice, mai exact litere, care au fost folosite în civilizaţia antică romană şi apoi în Europa, până în momentul în care s-au impus cifrele arabe, în jurul anilor 1300 d.Hr.. Vreme de aproximativ 2000 de ani, aceasta a fost modalitatea în care s-au scris cifrele şi numerele în Imperiul Roman şi în Europa!

Ce sunt cifrele şi numerele arabe?

Cifrele şi numerele pe care le folosim în ziua de astăzi sunt aşa numitele cifre şi numere arabe. Exemplu: 1, 2, 3, 30, 2013, 5047, etc. Ele sunt numite aşa pentru că au intrat în Europa prin intermediul civilizaţiei arabe, mult mai avansate decât cea europeană, la acea vreme. Civilizaţia arabă a preluat setul de cifre de la cea indiană (hindu). Matematicienii indieni inventaseră (sau copiaseră din surse rămase necunoscute) şi conceptul de zero, neexistent la alte civilizaţii, aşa că sistemul lor, foarte simplu, însă în acelaşi timp foarte puternic, bazat pe doar 10 simboluri (de la 0 la 9) avea să fie adoptat în întreaga lume. Romanii nu aveau reprezentare pentru zero, ei foloseau un cuvânt pentru a-l înlocui, "nulla".

Cum au ajuns cifrele şi numerele arabe în Europa?

Se crede că numerele arabe au intrat în Europa prin Spania, care fusese cucerită de arabi şi inclusă în Marele Califat. Numerele călatoriseră până acolo aduse de matematicienii şi comercianţii arabi ce intrau în contact cu europenii. E foarte posibil ca numerele arabe să fi intrat în Europa şi prin intermediul comercianţilor italieni ce navigau frecvent în nordul Africii, ce era tot parte a Marelui Califat. Numerele arabe s-au dovedit a fi mult mai uşor de folosit decât cele romane, atât la scrierea cifrelor şi numerelor dar mai ales la efectuarea de calcule.

Sistem de numeraţie acrofonic

Numeralele romane au fost preluate de către civilizaţia romană de la cea etruscă, ce a existat în peninsula Italică inaintea lor, romanii doar adaptând numeralele alfabetului lor. La rândul lor, etruscii copiaseră de la greci sistemul de numeraţie (care la rândul lor copiaseră de la alţii). Acest sistem de scriere a numerelor era unul acrofonic - adică un sistem în care se punea accent pe prima literă a unui cuvânt. În sistemul acrofonic al reprezentării numerelor, se prelua prima literă a cuvântului ce desemna acel număr. De exemplu, în sistemul roman, C desemnează 100, care este prima literă a cuvântului ce desemneaza 100 în latina, "Centum".

Mai jos vezi un filmulet pe care il puteti folosi pentru a-i invata pe cei mici sa numere pana la 10!

5 comentarii: